Yo-Yo Diyetler Erken Ölüme Yol Açıyor!

Yayın Tarihi: 02/01/2019

Fazla kilolu ya da obezseniz, ne kadar olursa olsun kilo vermenin sağlığınıza olumlu katkıları olacağı konusunda bir şüphe yoktur. Kilo vermek Tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve diğer kronik hastalık risklerini de azaltmaya yardım ediyor. Ancak yeni bir çalışmadan edinilen kanıtlar, sürekli kilo alıp vermenin daha kısa yaşam beklentisine yol açtığını gösteriyor.

Sürekli Kilo Alıp Vermek İki Kat Risk Yaratıyor!

Çalışmanın otörleri, insanlara ideal kilolarını korumalarını, kilo verdikten sonra ise kilo alıp vermelerden kaçınmalarını öneriyor. 3678 kişi üzerinde yürütülen çalışmada, denekler 14 yıl izlendi. Kilo dalgalanmaları olan grupta erken ölüm oranı (% 9.4) diğer grubun (% 4.9) neredeyse iki katıydı. 263 ölümün 43’ü kalp hastalıklarına bağlıydı.

sağlıklı beslenme

Yine aynı çalışmada en çok kilo değişimi gösterenlerin obez olma, daha yüksek kan basıncı ve HbA1c düzeylerine sahip olma riskinin daha yüksek olduğu gösterildi. Çalışmaya dahil olmayan obezite cerrahı Roslin ise, fazla kilolu ve obez kişilerin sürekli kilo alıp vermeye daha meyilli olduğunu söylüyor. Fazla kilolu kişilerin kilo vermesi insülin direncini azaltarak diyabete yakalanma riskini azaltıyor. Roslin aynı zamanda, normal kilolu kişilerin genetik olarak daha yüksek bir diyabet riski altında olduğunu, kan şekeri dalgalanmalarının kilo alımına yol açabileceğini söylüyor.

Mayo Clinic tarafından yapılan diğer çalışmalar da, yo-yo diyetlerin kilonuzu ve vücut yağ oranını arttırabildiğini, ancak Tip 2 diyabette artışa yol açmak zorunda olmadığını bildiriyor.

Kilomuzu Korumak Neden Bu Kadar Zor?

2015 Obesity Reviews’de yayınlanan bir çalışmaya göre, verilen kiloların üçte biri genellikle ilk yılda geri alınıyor. 5 yıl içinde ise kiloların neredeyse tamamı geri alınıyor. Bunun olası bir sebebi, kilo veren kişilerde vücudun tipik olarak istirahat durumundaki ve günlük enerji harcamasını düşürmesidir. Endocrine Reviews dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre ise “Mükemmel Metabolik Fırtına” denen durum vücut ağırlığı azaldıkça açlığın da artmasına ve kilo geri alımına yol açıyor.   

Buradan çıkarılacak sonuç, sağlıklı bir beslenme şeklinin sürdürülmesinin hayati önemde olduğudur. Beslenmenizi sağlıklı yönde değiştirmek uzun süreçli bir stratejidir, kısa dönemli şok diyetlerle hızlı kilo verme çabası ilk etapta kilo vermenizi sağlasa da bu hiçbir zaman uzun vadeli olmayacaktır.

 

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp