Obezite Ameliyatından Sonra Yeme ve İçme Alışkanlıkları Nasıl Değişecek?

Yayın Tarihi: 08/12/2018

Ameliyattan sonra çoğu zaman aynı akşam, ya da bir gün sonra sabahında yudum yudum su içmeye başlayabilirsiniz. İkinci günden itibaren elma suyu, soya sütü gibi biraz daha kalorili içeceklere geçeceksiniz. İlk hafta berrak sıvı ile (tanesiz komposto, et suyu çorba) besleneceksiniz. İkinci hafta biraz daha kıvamlı çorbalar, protein süspansiyonları sizi bekliyor.

2.haftadan sonra pürelere geçtiğinizde gerek lezzet, gerekse doyma açısından sıkıntınız oldukça azalacaktır. Gerçi hastalarımızın çoğu bu dönemlerde hemen hiç açlık hissetmediklerini ifade etmektedir. Katı gıda almadığınız dönemlerde çiklet çiğnemek faydalı bir alışkanlıktır. Çiğneme güdüsünü tatmin ettiği, kaslarınızı çalıştırdığı gibi, aynı zamanda mide-barsak hareketlerini de arttırarak sindiriminize fayda sağlar. Ortalama 4-6 haftada normal, katı gıdalara geçebilirsiniz.

Katı beslenme döneminde ilk başlarda çok hızlı bir şekilde tıkanabilirsiniz. Ameliyattan sonraki erken dönemlerde yeni mide poşunun hacmi en küçük düzeydedir. Zamanla biraz daha genişlese bile hiçbir zaman ortalama küçük bir kase boyutunu aşmayacaktır. Normal bir mide bunun ortalama 4-5 katını alabilir.

Katı gıdalara geçtiğinizde her lokmayı çok iyi çiğnemeniz önemlidir. Bu da ortalama 20-30 kez çiğneme anlamına gelir. Yutmadan önce gıda tamamen püre kıvamına gelmiş olmalıdır.

Katı gıdaların çok iyi çiğnenmeden yutulması yeni mideniz veya mide-barsak geçişinde tıkanmaya yol açabilir. Bu da göğüs kemiği arkasında şiddetli ağrı,bulantı ve kusmayla kendini gösterir. Böyle bir tıkanma durumunda yapabileceğiniz en kötü şey üstüne su içmeye kalkmaktır.

Öğünlerinizin en az ve en fazla 20-30 dakika sürmesi gerekir. Günde 3 büyük öğün yerine 6 küçük öğüne ihtiyacınız olacaktır. Öğünler arasında abur cubur nitelikli atıştırmalardan kaçınmanız gerekir. Özellikle bazı gıdalar, makarna, ekmek, çiğ sebze, kuru et gibi, iyi çiğnenmeden yendiğinde ağrı ve rahatsızlığa neden olurlar. Bu gıdaları tüketmemeye veya dikkatli tüketmeye çaba gösterin.

Her gün ortalama 8 bardak su veya kalorisiz sıvı tüketmeniz uygundur. Yemekler sırasında su veya içecek tüketiminden kaçının. Yemeden 60 dakika önce ve sonra içmeniz en doğrusudur. Aksi halde sıvı midenizin daha hızlı boşalmasına ve daha fazla ve hızlı açlık hissetmenize neden olacaktır. Gıdalarda olduğu gibi sıvılarda da yudum yudum almanız önemlidir. Pipet kullanmak hava yutmaya yol açabilir, o nedenle bardaktan yudumlamak daha iyidir.

Obezite Ameliyatından Sonra Yeme ve İçme Alışkanlıkları Nasıl Değişecek? 2

Obezite Ameliyatından Sonra Hala Kalorileri Hesaplamak Zorunda mıyım?

Ameliyatınızdan sonra gerek ben, gerek koordinatörümüz ve en çok da bariatrik diyetisyenimiz size neler yemeniz ve nelerden kaçınmanız gerektiği konusunda bilgi vereceğiz. Diyet kurallarınıza uymanız özellikle ameliyat sonrası erken dönemde çok önemlidir. Buradan “diyet yapacaksam neden ameliyat oldum” gibi bir yanlış inanışa kapılmayın. Burada kastedilen sağlıklı beslenme alışkanlıkları, şimdiye kadar defalarca kez denediğiniz ve başarısızlıklarla sonuçlanan diyetlerle aynı kefeye konmamalıdır.

Çoğunlukla protein ağırlıklı, sebze ve tam tahılları içeren bir diyet kilo vermenizin ve onu korumanızın en iyi yoludur. Ameliyat olsanız da, hala yüksek kalorili gıdalardan kaçınmanız gereklidir. Çok fazla yağ, işlenmiş şeker veya karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durmalısınız. Doyduğunuzu hissettikten sonra yemeye devam etmek mide hacminizi genişletir, fazladan kalori almanızı sağlar ve kilo kaybınızı baltalar. Yemeğin dışında, yüksek kalori nedeniyle şeker, früktoz veya mısır şurubu içeren her türlü içecekten de uzak durmalısınız. Mümkün olduğunca karbonatlı içeceklerden kaçınmalısınız. 5-6 aydan sonra, miktarı abartmamak ve katılarla sıvıları karıştırmamak gibi diğer kurallara da uymak kaydı ile doğal madensuyu içilebilir. Obezite cerrahisinden sonra erken dönemde kesinlikle alkol tüketilmemelidir. Sonrasında da bol kalori içerdiği ve besleyici olarak faydası olmadığı için alkolden kaçınılmalıdır.

Obezite Cerrahisinden Sonra Sağlıklı Kalmak

Obezite cerrahisinden sonraki hayatınızda çok fazla kalori tüketmeden, zorunlu besinleri almanız çok önemlidir. Hızlı kilo kaybı döneminde gereken protein, vitamin ve mineralleri almanızın toparlanmanızı hızlandıracağını bilmelisiniz. Eğer gastrik bypass ameliyatı geçirdiyseniz bu ekstra vitamin ve mineral takviyesinin ömrünüz boyunca devam edeceğini unutmayın. Kilo kaybınızın takibi, kas ve su kaybı olmadığının kontrolü ve biokimyasal değerlerinizin izlenmesi için düzenli kontrollerinizin de başarınızda çok önemli olduğunu hatırlatalım.

Obezite Ameliyatından Sonra Vücudunuzda Olacak Değişiklikler

Çok büyük miktarlarda kilo kaybedildiğinde, vücut konturlarınızda da değişiklikler olacağı kesindir. Bu değişiklikler yağ dokusunun toplandığı bölgelerde çok daha fazla olmak üzere, genellikle deride ciddi sarkmalar şeklinde olacaktır. Deri, altındaki yağ dokusu eridiğinde eski şeklini alacak elastikiyetini kaybetmiştir. Bu cildin kalitesine, yaşa, genetik özeliklere ve egzersiz yapılıp yapılmadığına göre de değişebilmekle birlikte, genellikle ideal kiloya ulaşıldıktan sonra estetik bir müdahale gerekli olabilmektedir. Genellikle müdahale gerektiren bölgeler karın ve bel çevresi, kollar, baldırların iç kısımları ve memelerdir.

Yazar: Op Dr Murat Üstün

Dr. Murat Üstün is the Lead Bariatric Surgeon at IBC - Istanbul Bariatric Center. Dr Murat Üstün has made a commitment to every patient's well-being and safety, a goal that is also pursued by our staff and medical professionals that are at your service, this is part of the excellence equation. Dr Murat Üstün and the Istanbul Bariatric Center team perform medical procedures, including gastric bypass, sleeve gastrectomy, adjustable gastric band, and biliopancreatic diversion with duodenal switch. While performed differently, all of these procedures help patients lose weight by limiting how much food the stomach can hold as well as the patient’s absorption of nutrients. Surgeries are performed at a JCI accredited Hospital. The Joint Commission International works to improve safety at health care facilities domestically and globally. Accreditation ensures facilities are up to date, physicians are board-certified, plans for follow-up care are in place, risks of traveling after surgery are outlined, and more.

Tüm Yazıları →

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Arayın
Bilgi Alın
Whatsapp